Tour langs de Boer 2024  10 jaar!

Koop uw tourkaart via de webshop. Kies uw startpunt om uw tourkaart af te halen.

Geniet van een dag vol educatieve en leuke activiteiten!

Deze tourkaarten zijn speciaal ontworpen voor kinderen en geven toegang tot de touractiviteiten op de deelnemende boerderijen, enkele molens en de museums. Hieronder vind u overzicht van tourkaart deelnemers en hun activiteiten.

 

Met deze tourkaart heeft uw kind toegang tot de volgende exclusieve kinderactiviteiten van de volgende Tourkaart deelnemers:

  • Deelnemende bedrijven (tourkaart met activiteiten)
   • Boerderij de Kikkershoek, Maasweg 3, Mijnsheerenland
   • Maria Hoeve,  Weelsedijk 61, Strijen
   • Hoeksche Chips , Boendersweg 36a, ’s-Gravendeel
   • Molen Simonia, Molendijk 39, Piershil
   • Museum Hoeksche Waard, Dorpsstraat, Hofweg 13, Heinenoord
   • Molen De Lelie, Molendijk 2, Puttershoek
   • Van der Wekken, Zuiddijk 14b, Maasdam
   • Museum Strijen, Kerkstraat 47, Strijen 
   • Bloeiende Reedijk, Reedijk 100a, Mijnsheerenland
   • Molen Landzigt Zuid-Beijerland Molendijk 19, Zuid-Beijerland
   • -Pendeldienst met huifkar en tractor naar Molen Landzigt vanaf Kerkplein: Koninginneweg 4 3284 KJ, Zuid-Beijerland

Hoeksche Hoeve B.V., Boendersweg 36a, 3295LB ’s-Gravendeel

 

De Hoeksche Hoeve is een akkerbouwbedrijf in de polder Nieuw-Bonaventura. Er worden aardappelen, suikerbieten, tarwe, doperwten en boontjes geteeld. Van de aardappelen worden chips gemaakt op de boerderij. Zelf zeggen ze: “Onze duurzaam geteelde aardappelen zijn veel te mooi om anoniem in de massa te verdwijnen. Daarom zijn we in 2004 begonnen met het zelf maken van chips. We telen, oogsten, snijden en bakken de chips op onze boerderij in het Zuid-Hollandse ’s Gravendeel, dicht bij Dordrecht.”

 

 

Activiteiten bij aankoop tourkaart: 

Weet jij hoe je een plant kunt herkennen? Dit leer je tijdens het Planten identificeren in de biodiversiteitentuin. 10 verschillende planten goed? Je wint een zak Hoeksche Chips

 

Verder op Hemelvaart:

Op Hemelvaartsdag wordt er chips gebakken, kan je chips proeven, een rondleiding door de fabriek is mogelijk voor een speciale tourprijs van € 5.- p.p.

Huifkartocht 1 euro per persoon ( Afhankelijk van de weersomstandigheden)

Er staan emmers waar je kluiten kan gooien ( 1 euro) prijs is 1 zakje chips.

 


Boerderij de Kikkershoek, Maasweg 3,3271LH Mijnsheerenland

 

Boerderij de Kikkershoek is een akkerbouw- en fruitteeltbedrijf met een boerderijwinkel. Wij telen aardappelen, granen, rabarber, uien, appels, peren, pruimen en kersen. Onze (h)eerlijke producten gaan rechtstreeks naar de klant. Onze boerderijwinkel is jaarrond open van maandag tot en met zaterdag van 9 uur tot 18 uur.  Ook voor leuke en lekkere cadeau pakketten met Hoeksche Waardse streekproducten, bent u bij ons op het juiste adres.  Boerderij de Kikkershoek is in de regio bekend van het zelf plukken van kersen in de zomervakantie en appels en (stoof)peren vanaf augustus tot november. We vinden het heel belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te proeven, weten en beleven waar zijn of haar voedsel vandaan komt. Daarom verzorgen wij allerlei soorten excursies voor zowel scholen als bedrijven. Natuurlijk kunt u ook terecht voor (educatieve) schoolreisjes en kinderfeestjes.

 

Let op! Honden zijn hier niet toegestaan.

Activiteiten bij aankoop van een tourkaart:

Stoer outdoor spelparcours  rond de boomgaard en over het natuurgebied. Met leuke maar vooral nuttige wist-je-datjes kom je veel te weten over de teelt van appels, peren en kersen die je tijdens de het spelparcours tegenkomt. Geschikt voor jong en oud!

 

Verder op Hemelvaart:

 • Uitleg in de boomgaard
 • Traptrekkers en skelters
 • Terras voor kopje koffie/thee/sapje met wat lekkers.
 • Broodjes hamburger 
 • Verkoop streekproducten, 
 • Ons Rustpunt.nl voor fietsers is open
 • Oldtimer Vrienden Hoeksche Waard komen langs met unieke oude, gerestaureerde tractoren. 

Maria Hoeve, boerendelicatessen, streekproducten & boerengolf

Weelsedijk 61, 3291 LR Strijen

 

Maria Hoeve is een monumentale boerderij van 1929 midden in de polder van Land van Essche te Strijen. Op de Maria Hoeve vind je kleinschalige landbouw, hoogstamboomgaard met oude fruitrassen en notenlaan. Hierin kun je een heerlijk potje boerengolf spelen tussen de schapen. Landelijker kan het niet toch! De Maria Hoeve maakt heerlijke streekproducten zoals bier van eigen brouwgerst, honing van eigen land, de welbekende advocaat etc. Op de Maria Hoeve vind je een knusse boerderijwinkel met (h)eerlijke lokale en regionale producten. Voor originele streekpakketten kun je hier goed terecht!

Activiteiten bij aankoop van een tourkaart:

Voor kinderen vanaf 3 t/m 12 jaar is er een heuse Sprookjesspeurtocht uitgezet met vragen over boer en natuur door het weiland, boomgaard en notenlaan. Trek je oude kleren en laarzen aan en laat je verassen door sprookjesachtige figuren die je tegen komt!

 

Let op: de allerkleinste kinderen uitsluitend onder begeleiding van volwassenen.

 

Verder op Hemelvaart:

De knusse boerderijwinkel en boerderijterras zijn op Hemelvaartsdag open!

Startpunt in de ochtend van Oldertimer Vrienden Hoeksche Waard met unieke, oude en gerestaureerde tractoren.

 

Rustpunt is open voor fietser en wandelaars.

Dé Poldermarkt met diverse standhouders  zoals de welbekende Desembroodbakker en Twistine van de gefrituurde gedraaide aardappel op stok en nog veel meer…..

 


Museum Hoeksche Waard, Dorpsstraat 13, 3274 BB Heinenoord.

In het museum wordt verteld over de boer en boerin, arbeider, dokter, schoenmaker, winkeljuffrouw en het schoolkind van vroeger. Tevens is er de tentoonstelling ‘Verrassend rood, over meekrap en meer’. Museum Hoeksche Waard opent tijdens Tour langs de boer de deuren van boerderij Oost-Leeuwenstein tegen een speciaal gereduceerd tarief. Kinderen t/m 12 jaar, onder begeleiding van een volwassene, gratis. Er zijn gidsen die uitleg kunnen geven.

 

Activiteiten bij aankoop van een tourkaart:

Voor kinderen met een tourkaart is er een speciale speurtocht naar rode voorwerpen

 

Verder op Hemelvaart:

Het terras is geopend, waar een kopje thee/koffie of een glaasje frisdrank met wat lekkers genuttigd kan worden. Er worden ook wafels gebakken.

Op het terrein van de boerderij neemt de bibliotheek een plekje in, hier kunnen kinderen oudhollandse spelletjes of een knutselactiviteit doen. Groot en klein kunnen zich verkleden in kleding van vroeger en een selfie maken. Plaats je foto op social media en tag @tourlangsdeboer om mee te  dingen naar de hoofdprijs, een helikoptervlucht. Bekijk de onze mooie Hoeksche Waard vanuit de lucht! 


Molen Simonia, Molendijk 39 - 3265 AB Piershil

Molen Simonia is een dorps korenmolen welke vroeger het dorp Piershil voorzag van gemalen meel. Vandaag de dag doet hij dat nog steeds al is het tegenwoordig meer particuliere verkoop voor mensen die zelf hun brood, cake of koek bakken. De molen is in 1996 en 2019 grondig gerestaureerd en valt sinds 2020 onder de Molenstichting Hoeksche Waard.Sinds 1993 komt molenaar Kevin Strijker al op deze molen en volgde hier de opleiding waarna Strijker in 2012 de molen overnam van zijn voorganger. Tijdens Tour Langs de Boer worden er rondleidingen verzorgd en is er vers gemalen meel verkrijgbaar voor brood, cake en koekjes.Bij voldoende wind zal de molen werkend te zien zijn. U kunt hier het proces volgen  van graankorrel tot vers gemalen meel.

Activiteiten bij aankoop van een tourkaart:

Hoe zit een molen in elkaar? Kom een Molentje knutselen uit een bouwplaat.

 

Verder op Hemelvaart:

Diverse activiteiten als een touwtje trek kraam, pannenkoeken verkoop, suiker spin kraam en diverse andere lekkernijen.


Molen de Lelie, Molendijk 2, 3297 LC Puttershoek

Wind - passie - ambacht Molen De Lelie in Puttershoek is een in 1836 gebouwde korenmolen. Al sinds de 17e eeuw draaien er wieken op deze plaats. Nog steeds zijn er onderdelen van die oudste molen in de huidige molen te vinden. De Lelie is na diverse restauraties weer in bedrijfsvaardige staat en maalt regelmatig tarwe en spelt, dat in de molen verkrijgbaar is. Beklim tijdens Tour langs de Boer de molentrappen en test je kracht aan een historische handmolen. Waai je ook even aan?

Activiteiten bij aankoop van een tourkaart:

Zelf graan malen met een handmolen

 

Verder op Hemelvaart:

Geopend voor (doorlopende) rondleidingen. Verder is er meelverkoop en verkoop van pannenkoeken. 


Molen Landzigt, molendijk 19, 3284LE Zuid-Beijerland

Molen Landzigt in Zuid-Beijerland staat aan de Molendijk en is in 1857 gebouwd. Deze fraai vorm gegeven ronde stenen grondzeiler is vanaf eind 2022 weer eigendom van Stichting Molen Landzigt 1857 en vanaf dat moment is er een enthousiast team van vrijwilligers gevormd die de molen en de molenwinkel weer bemand.

Momenteel staat de molen nog stil omdat in het tweede deel van 2024 het wiekenkruis vervangen gaat worden. Het binnenwerk van de molen is echter in prima staat en tijdens de Tour langs de boer zijn er rondleidingen door de molen waarbij het eeuwenoude verhaal van de werking van molens zal worden verteld.

 

 • Parkeren bij de Ark, vanaf daar rijdt er een huifkar die je naar de molen brengt en natuurlijk weer terug naar de parkeerplaats. Buiten de vertrektijden voor de rondleiding rijdt de huifkar ook gewoon heen en weer.

Let op! Huifkar met tractor als pendeldienst naar Molen Landzigt vanaf Kerkplein: Koninginneweg 4 3284 KJ, Zuid-Beijerland VANAF 11:00

 

Let op! Honden zijn hier niet toegestaan.

 

Activiteiten bij aankoop van een tourkaart:

Op vertoon van je tourkaart eenmalig 1 gratis portie aan kinder poffertjes.

 

Verder op Hemelvaart:

De molenwinkel is open met allerlei meelsoorten om brood te bakken, pannenkoekenmix maar ook bakmixen voor bijvoorbeeld cake, bolussen, suikerbrood, eierkoeken, koekjes et cetera te bakken. Daarnaast is er ook Hoeksche Chips en lokale honing te koop.

Wij hebben koffie, thee, frisdrank en water en natuurlijk is er nog wat lekkers gebakken met ons ambachtelijke meel.

De kinderen kunnen het Dr Bibber spel en/of, het Cornhole spel spelen. Daarnaast is er spijkerslaan voor zowel jong als oud.

 

Let op! Huifkar met tractor als pendeldienst naar Molen Landzigt vanaf Kerkplein: Koninginneweg 4 3284 KJ, Zuid-Beijerland VANAF 11:00

 

 


Melkveebedrijf Van der Wekken, Zuiddijk 14 b, 3299 LS Maasdam

 

Ons bedrijf is gelegen in de Sint Anthonie polder in Maasdam. Een van de oudste polders van de Hoeksche Waard. We hebben ons bedrijf in 1996 gebouwd aan de Zuiddijk 14B en  gebruiken onze grond hoofdzakelijk voor de teelt van gras en mais voor ons vee. We melken ongeveer 50 koeien en hebben ook een 30 tal stuks jongvee. Verder houden we ook nog 30 schapen met hun bijbehorende lammetjes.

Sinds 31 januari worden de koeien gemolken met een robot en is ondertussen ook bij ons de automatisering een feit.

 

Activiteiten bij aankoop van een tourkaart:

Wist je dat je van slagroom boter kunt maken? Boter schudden voor de kinderen. Je smeert het op ontbijtkoek en geniet van je zelfgemaakte boter!

 

Verder op Hemelvaart:

Op Hemelvaartsdag kunt u kijkje nemen in onze stal en uiteraard beantwoorden we graag al jullie vragen. Er is gelegenheid om zuivelproducten van Friesland Campina te proeven, een heerlijk ijsje van de Hoeksche Zuivel te nuttigen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om voor de kinderen glittertattoo te schminken en/of een haarversieringen in te laten vlechten c.q. plaatsen.


De Bloeiende Reedijk, Reedijk 100 A 3271 LK  Mijnsheerenland

 

Op ons familiebedrijf worden potplanten geteeld voor uw tuin en balkon. 

Dit gebeurt op een moderne manier met een diversiteit aan machines in een up-to-date kassencomplex. 

Dankzij deze diverse machines en gebouwen, gecombineerd met onze ervaring en teeltkennis, maken wij een topproduct, zodat u kunt genieten van een uitbundige bloemenpracht. 

Ons scala aan diversiteit in perkgoed en vaste planten is uniek in de Hoeksche Waard. 

Activiteiten bij aankoop van een tourkaart:

Wat weet jij over het leven van een plant in kas?  Tijdens een speciale speurtocht door de kas met bloeiende perkplanten kom jij alles te weten.

 

Verder op Hemelvaart:

Verkoop van diverse perkgoed en planten, ook komt de stroopwafelbakker hier, heerlijk verse stroopwafels bakken.


Museum Strijen, kerkstraat 47, 3291AK Strijen

Het museum is gevestigd in een voormalige dorpssmederij met woning. Na een grondige renovatie van deze panden is het museum op 18 mei 2001 in gebruik genomen. De onderbouw van de smederij dateert vermoedelijk al uit de 16e eeuw. De aangebouwde woning is 193 eeuw. Eeuwen lang werd het pand als smederij gebruikt en ook thans is dit nog mogelijk. Er is nog een volledig smidsvuur en aambeeld, terwijl er ook nog tal van machines aanwezig zijn. Op gezette tijden is de smederij dan ook in bedrijf te zien.

 

Let op! Honden zijn hier niet toegestaan.

Activiteiten bij aankoop van een tourkaart:

Leuke educatieve speurtocht aan de hand van foto’s en opdrachten. 

 

Verder op Hemelvaart:

Gratis toegang, op gezette tijden is er een demonstratie smeden. Een speciale expositie over boeren en landbouw. Het beloofd een kennismaking te worden met producten en objecten die een vaste plaats in de collectie van het museum hebben. Er is wel een gelegenheid voor een vrijwillige bijdrage.